tisdag 3 september 2013

Pärlpytt, en pyttipannasjal med pärlor

Ni som inte stickar kanske inte vet om detta men det finns en sjal som heter pyttipanna. Om man är sugen på att sticka den hittar man mönstret hos Garnomer. Sjalen är både snygg och rolig att sticka så det är inte konstigt att den blivit så poppis. Jag har redan hunnit med tre. En liten grå, en i handfärgad merinoull som min mamma fått och så nu den tredje med pärlor. Du kan se de andra bland mina projekt på Ravelry.

Under semestern var jag sugen på att testa att sticka med pärlor. När vi var på utflykt och råkade komma förbi en garnaffär, som både hade Drops Lace och fina rosa pärlor, slog jag till. Pärlorna har storleken 9/0 och en liten burk innehåller mängder (flera hundra ev. till och med över tusen).

Anledningen till att det blev en pyttipannasjal med pärlor var att jag tyckte det kunde var lagom med utmaning eftersom jag vid det laget, sedan länge, hade mönstret i huvudet. Men aldrig hade stickat med pärlor.
Jag använde en pytte pytteliten virknål som jag spetsade pärlan på sedan satte jag maskan, som jag ville ha pärlan på, på kroken. Drog ner pärlan över kroken och ner på maskan, sätta tillbaka maskan på stickan och sticka den som vanligt.

Jag satte 6 pärlor på det sista varvet innan avmaskningen på varje blad. och på varannan maska i överkanten (den som blir flätan där man plockar upp maskorna till sjaldelen) När jag sedan kom till själva sjaldelen satte jag pärlor på varannan maska på ett helt varv med jämna mellanrum. När jag började närma mig de sista varven började jag sätta pärlor på vart tredje maska istället och på sista varvet med pärlor på vart fjärde. På så sätt blir det mycket pärlor och tyngd nertill på sjalen och mindre upptill. Jag inbillar mig att det gör att den hänger snyggar än om jag hade haft lika tätt med pärlor hela vägen.

Fakta:
Sjalen har 52 uddar, det gick åt 36 gram av garnet Drops Lace i färgen Puder rosa. Jag stickade med mina knitpro Cubics 4mm (i verkligheten är de är ca 3,75mm) pärlorna har storleken 9/0. Virknålen jag använde var nr14 (0,6mm)Min lilla fotoassistent tyckte vi skulle plocka äpplen istället för att fota sjal ... tur att det ena inte utesluter det andra =)

2 kommentarer:

  1. Margareta Ernevad13 september 2013 09:55

    Vilken underbart vacker sjal du stickat.

    SvaraRadera
  2. Margareta Ernevad13 september 2013 10:39

    Vilken underbar sjal du stickat.

    SvaraRadera

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)