måndag 18 november 2013

Karamellvantar till Stora E

Karamellvantarna är klara =) Vadå karamell-vanatar? tänker kanske du. Godis och vantar hör väll inte ihop...? Nä, så är det nog men det ena garnet heter mörk karamell och då tyckte jag, helt enkelt, att det namnet kunde passa. =)


Vantarna är stickade i garnet Visjö från Östergötlands ullspinneri i färgerna mörk karamell och mörk grå. Karamell garnet skiftar i färg och när man stickar med det blir det mjuka fina övergångar mellan de olika färgerna. Mina vantar är stickade med vartannan rand i grått och vartannan i karamell. Eftersom garnet skiftar i färgerna blir varje vante helt unik =)

Min vante är stickad till en dam hand (min hand).
  • Jag lade upp 44 maskor på strumpstikor 3mm (11m på varje) av det grå garnet och stickade ett varv rät. 
  • Sedan stickade jag 3 varv avigt och efter det, två räta varv till, innan jag började med den slätstickade randade delen. 
  • Varje rand är fyra varv. Jag lät det "vilande" garnet följa med på insidan av vanten och snodde det någon gång per rand så det inte skulle bli långa trådar och/eller skulle dra sig i sidan.
  • Efter 9,5 ränder var det dags för tummen. Jag stickade 8 maskor med ett annat garn (bra med en färg som syns väl) satte sedan tillbaka dem på den första stickan och stickade dem igen med vantgarnet. Det blir sedan tummhålet. 
  • När vanten nådde nästan över pekfingret började jag minska. På sticka nr1: 1rät, 2 tillsammans, sticka resten räta. På sticka nr 2: sticka tills 3 maskor kvar, sticka ihop 2 i den bakre maskbågen. Sticka nr 3 som nr 1 och nr 4 som nr 2. Minska vartannat varv.  
  • När det återstår 3-4 maskor på varje sticka tar du av garnet och med hjälp av en trubbig nål drar du det genom maskorna och drar ihop hålet.
  • Tummen.  Nu ska det andra garnet bort, men först fiska upp 8 maskor över och under (De maskorna som är stickade i det andra garnet). När du sedan ska börja sticka tummen plockar du upp 2 extra maskor i var sida av tummen, totalt 20maskor. På så sätt blir det inte hål på vant-tummens "kortsidor" Jag stickade tummen med 3st stickor.
  • När tummen nästan är täckt är det dags att minska och sedan maska av den också. Jag minskade genom att sticka ihop 2 maskor 3-4 gånger på vartannat varv jämnt fördelat på varvet och avsluta som på toppen av vanten. Det går lika bra att minska som på toppen av vanten då får du samma form på tummen som på toppen. På den här vanten ville jag få en rundare topp på tummen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)