fredag 19 december 2008

cocosfett + frön = mums???

Nix, det är inte någon ny diet =) Det är våra flygande vintervänner som verkar tycka att cocosfett och frön är mumsigt värre. Bollar man köper i affären i all ära men jag ville testa att göra egna fettbomber till småfåglarna. De behöver ju hullet när det är kallt.

Samma dag som jag hade inhandlat mitt cocosfett gjorde jag både muffins och nallar till fåglarna. Pga. julrushen på emmagjort har jag inte hunnit skriva om det förrän nu. Bättre sent än aldrig...

Så, jag tog mitt cocosfett (kostar ca 20kr för 500g), fågelfrön, lite linsnören och ett gäng med kakformar.

Jag började med att fylla kakformarna (det är minisockerkaksformar) med fågelfrön. Jag tog det jag hade hemma vilket var en mix för småfåglar. Det finns ju lyxigare varianter, skulle tex vara snyggt med bara mörka solrosfrön...

Jag skar cocosfettet i kuber och stoppade ner dem i en kanna som tål micro. Värmde försiktigt i micron tills det hade smält.
OBS! var försiktig, som alltid, när man handskas med fett kan det börja brinna och om inte annat bli jätte, jätte varmt.
Fördelen med cocosfettet var att det svalnade snabbt men var fortfarande flytande =)
Fettet hällde jag över fröna efter att jag hade förankrat ett litet snöre i varje fröfylld form. Snöret är, så klart, för att man ska kunna hänga upp dem lätt.
Eftersom jag inte hade tillräckligt med små sockerkaksformar använde jag även bullformat i muffinsplåten.

Eftersom jag inte har tålamod att låta dom stelna i kylskåpet så ställde jag ut hela brickan i snön. Sim salabim så var de hårda =)
Sen ska man ju få ut dem ur formarna också... det gick lättare en jag hade befarat. Värmde med händerna och på den formen som ändå vägrade släppa tog jag lite varmvatten på utsidan.

Hur lång tid tog det då? Jag skulle tippa på max 30 minuter om man inte räknar med tiden som det tog att få dem att stelna.

Nalle är sig inte lik längre... ska jag vara ärlig är han helt uppäten. Så det verkar ju som om det var uppskattat =) Fitzroy och Räkan tycker dessutom att det är kul att det händer så mycket utanför deras favo fönster =)

2 kommentarer:

 1. Hihi... vad fiiint..
  Jag hade mina aningar att det var fettobollar.. ;o)
  Jag vet inte om vi får sätta upp sånt här i radhuslängorna.. har nån dum känsla att jag läst det nånstans...hm...
  Nåväl.. fina var dom, vännen!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Oj vad piffiga och fina måltider du gjort till fåglarna! :D Kram Maria

  SvaraRadera

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)