söndag 27 september 2009

Emma beskär Äppelträdet

Idag var dagen då jag bestämde mig för att det var dax... att beskära Äppelträdet. En sysselsättning som är bra både för själen och äppelskörden. I år fick vi massor med äpplen men hann inte riktigt ta hand om dem så mycket ruttnade och gick tyvärr direkt i sopporna. För två år sedan beskar vi äppelträdet hårt och sen dess har det verkat väldans upplivat. De som bodde här tidigare hade inte varit några stjärnor på att beskära fruktträd. Därimot gillade dom formklippning (alla buskar var som bollar) =) Men äppelträd behövde ju lite hård men rättvis kärlek med jämna mellanrum för att må bra.
Jag tog för några år sedan och läste på om hur man ska beskära sina äppelträd. En kunskap som jag är väldans stolt över att besitta. Det är egentligen inte svårt man måste bara våga. I år snaggar jag vårat stora äppelträd. Man behöver inte alls vara så hård varje år men jag tycke vårat träd tog sig för stora friheter =)
Som tur är, är vårat träd klättervänligt. För att få till det måste man bestämma sig för vilka grenar man gillar och vilka som måste bort. Långa skrangliga grenar och vattenskott (som oftast bara går rakt upp) gör ingen nytta i det långa loppet. De gör trädet grönt och fint men tar mycket kraft från "äppelfabriken". Innan man börjar bör man kolla på bilder och lära sig hur "äppelgrenar" ser ut. På så sätt kan man snabbt bedöma om en gren är värd att behålla eller inte. Saknar den helt "äppelskott" kommer inte den grenen att bära frukt.
För att äppelträdet ska må bra behöver grenarna luft. Man måste alltså planera lite. Jag för söker att tänka på trädet i olika sektioner. Om två grenar konkurerar om samma sektor i samma höjd måste någon av dem bort. Trädet behöver vara luftigt så att solen når in bland grenarna. Om det är för trångt kan trädet skada sig självt genom att grenarna gnager motvarandra. Dessutom "puttar" de ner varandras frukt... Vårat träd står nära häcken och har i år skuggat så pass att buskarna har tagit skada. Trist men de kommer nog att hämta sig till nästa vår =)
Snaggat och fint. Gör man så här med jämna mellanrum blir det bara lättare och lättare för varje år. För då ser man direkt vilka grenar som är "huvudgrenar" och vilka som "inkräktar".
Nu behöver vi "bara" hyra släpvagn och köra grenarna till kompostering. Mycket nöjd är jag över resultatet. Nu är det bara att vänta till nästa år och se hur trädet utvecklar sig. Nu måste jag smörja in mina händer. Så jag inte får en massa valkar =)

1 kommentar:

  1. Wow, va duktig du är! Hej, första ggn jag är inne och tittar hos dej. Hittade dig hos BQ bloggen. Vi har inga fruktträd men enmassa tallar som vi vill ha bort. De barrar så förskräckligt. Vid sommarstugan har vi en massa plommonträd, men de har förvildat sig och blivit en plommondjungel, tillsammans med några äppelträd. Stoort projekt som får vänta på sig.
    Må så gott!
    Lo

    SvaraRadera

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)