söndag 25 januari 2009

Liten sykurs: fodralsömnad


Efter att ha gjort näsduksfordalet fick jag mersmak på smarta fodral och bestämde mig för att sy ett till mina tjejgrejer (bindor) att ha på jobbet. Jag köper mina tjejgrejer i 100-pack på apoteket så när man ska ha med sig får oftast bo i en plast påse i väskan/jackfickan. Inte så roligt.
I mina gömmor hittade jag rött linnetyg, blommigt bomullstyg och två bitar grönt bomullsband.
Jag tog fem tjejgrejer och vekihop med hårsnoddar om så jag skulle kunna mäta hur mycket tyg jag behövde. Det blommiga tyget är längre än det röda och det är för att jag vill att det ska gå runt kanten och synas på utsidan. Det blommiga tyget är nämligen fodret. Det ena av de två gröna banden kommer bli en ögla för upphängning. Den andra band biten kommer bli en snygg detalj på framsidan i gränsen mellan fodertyg och yttertyget.
Nu är det dax att sy på maskinen. Jag använder en overlock. Har man inte någon sådan syr man först raksömen och sen sicksackar man ihop kanterna så att de inte trispar sig. På den sidan som kommer att vara överst har jag sytt in bandet. Först vek jag det på mitten sen la jag det helt enkelt mellan tygen. Tygstyckena sys ihop räta mot räta. Eftersom jag syr de två tygen kant i kant kommer det vara ett "överflöd" av det blommiga tyget (fodret) eftersom den biten var längre än yttertyget (det röda linnetyget). Nu vänder vi tillbaka rätsidorna utåt. Nu är den helblommiga sidan avigsida och den röda rätsida.

När jag har vänt arbetet och lagt det plant sticker det nu fram en kant av det blommiga tyget och bandet hamnar en bit från kanten. I den andra änden är tygen vikta åt varsitt håll från sömmen medan här hamnar alltså sömmen en bit upp på framsidan.
Jag tog min hög med tjejgrejor och mätte igen så att höger och vänster söm kommer omlott på framsidan och så att bandet och den blommiga randen kommer på mitten av framsidan. Bandet att hänga upp fodralet i stacks ner i övre hörnet med öglan neråt(mot mitten) och i nederkanten gjorde jag likadant med min namnlapp. Den sidan man vill ska vara överst när man är klar skall vara underst, alltså närmast rätsidan, när man viker ihop för att sy över och under sömmarna.

Taaadaaa fodralet är klart och fyller sin funktion perfekt =)

Hoppas att detta lilla inlägg var inspirerande och kanske rentav till någon hjälp. Lämna gärna kommentarer och berätta för mig vad ni tycker =)

1 kommentar:

  1. Superfint fodral! Du är ju superduktig!

    Tack för snälla ord. Nä, jag har inte fler timmar per dygn men jag virkar jämt... Hi hi! Jag kan tex inte titta på TV utan att virka. Så sitter jag i soffan blir det alltid något. :-)

    SvaraRadera

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)