måndag 29 juni 2009

Emmas Rabarber & hallon kaka

Vi har 32 grader i ateljén.. så mycket värme är inte bra för kreativiteten. Så det blir lite stiltje här på bloggen. Men håll ut det kommer bli bättre när det bara blir lite svalare =)

Vi fick en massa rabarber av mamma för några dagar sedan och då måste man ju göra rabarberpaj eller det kanske heter rabarberkaka =) Efter att ha bakat en variant som blir lite knäckig bestämde jag mig för att gör lite förbättringar på receptet. Så här kommer Emma's rabarber och hallon kaka =)

  • Sätt ugnen på 200-225 grader
  • Leta reda på en ugnsfast form (inte metall, har nått med syran i rabarberna att göra).
  • Täck botten med skivade rabarber och en näve hallon (jag använde frusna som jag hittade i frysen)
  • ca 1msk potatismjöl strös över (för att det inte ska bli för blött och geggigt)
  • ca 1/2 dl socker strö över (Det är en smaksak hur mycket socker man vill ha, ibland kan ju rabarberna vara lite syrliga)
  • Ställ in formen i ugnen 10-15 minuter så rabarberna blir mjuka (och det mesta av vätskan har dunstat) obs, håll koll på hallonen de får inte brännas.
  • Medan det rabarberna och hallonen är i ugnen plockar du fram matberedaren (eller bunken)
  • Blanda 100g margarin, 2 dl socker och 2 dl vetemjöl.
  • Kör i matberedaren så det blir en grynig massa (alltså inte till en deg utan till små klumpar) Kör inte förlänge för då kan det bli det segt och det vill vi ju inte.
  • När rabarberna och hallonen är klara i ugnen tar du ut formen.
  • Nu fördelar man "degen" jämt över rabarberna och hallonen. (Jag låter inte degen gå ända ut till kanten eftersom det lätt blir bränt i kanten.)
  • En näve med mandelspån stös över innan formen åker in i ugnen igen
  • Tänk på att formen är varm som tusan.. lätt att glömma när den ska in i ugnen igen.
  • Efter ca 10 minuter har ytan fått färg och blivit knäckig. Håll koll på mandeln den blir ju lätt lite mörk om den får vara i ugnen förlänge.
  • Låt kakan svalna lite, servera med vaniljsås eller glass =)

Mumsigt värre =) Dessutom har min älskade man hittat en laktosfri vaniljsås från Valio som är tok god. Smakar mycke vanilj. Annars brukar vi använda Oatly's laktosfria vaniljsås (gjord på havre).


Nu har jag preparerat frysen med skivade rabarber och frysta hallon har vi ju nästan alltid hemma. Så man snabbt kan fixa en rabarber och hallon kaka om man får gäster eller bara är sugen ändå =)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det skulle vara kul om du ville lämna en kommentar :)
Ha en härlig dag :)